Forstå trading på 2 minutter
På denne side har vi skrevet om alt det, du som forælder bør vide. Herunder kan du se en video, hvor ekspert Emil Ludvigsen gennemgår de vigtigste pointer om trading af skins.
Trading af skins
Det kan være forvirrende, når ens barn bruger nye engelske begreber til at beskrive deres oplevelser på nettet og gennem computerspil. Du har måske hørt dit barn nævne ord som ‘skins’, ‘trading’, ‘trade ban’, ‘OP’ og lignende.
Det er blevet en virkelighed, som er svær at ignorere. Derfor gennemgår vi her, hvad trading er, hvordan det er forbundet til computerspil, og hvordan trading af skins kan ses som en variation og forlængelse af handel, som I kender det fra den ‘analoge’ verden.
Hvad er trading?
Trading dækker over en kategori af digital handel, som omhandler bytte og handel af skins på tværs af computerspil og computerspilsplatforme som Steam. Skins dækker over enhver form for digital effekt, der ændrer udseendet på en virtuel figur eller dens udstyr, og som i langt de fleste tilfælde ikke giver nogen form for spilmæssig fordel. Der er altså tale om rent kosmetiske forandringer
I spillet Counter-Strike er skins begrænset til våben og selve figuren, man spiller. I andre spil kan skins være kæledyr eller andre artefakter, men de fleste skins er en kosmetisk tilføjelse, som først og fremmest er til for at løfte den visuelle oplevelse for ejeren. Dog, som man kender det fra andre situationer, kan skins også signalere status til andre, hvilket er en af grundene til, at handel med skins er så populært.
Sjældne skins
Nogle skins er så sjældne, at de kan sælges for mere end 100.000 kroner, hvilket overstiger prisen på ethvert computerspil mange gange. Det kan derfor være profitabelt, hvis man er heldig og vinder, handler eller bytter sig til et sjældent skin.
I flere af de mest populære computerspil, såsom CS2, Fortnite og Roblox, er skins så centrale, at det fungerer som den primære indtægtskilde for virksomhederne, som ejer spillene. Som resultat er skin trading blevet en proces, hvor mange hackere og kriminelle søger efter deres næste offer.
Hvis du er på jagt efter mere konkret rådgivning eller tips og tricks til et konkret computerspil, kan du følge de nedenstående links og få mere viden om selve spillet og trading af skins.
Trade Fortnite skins – hvordan får man skins i Fortnite?
Forstå skin betting på 2 minutter
Nu er du blevet introduceret til skin trading. For nogle spillere udgør skinbetting dog også en stor del af aktiviteten omkring skins. Hvis du vil vide mere, kan du se og høre vores ekspert Stine Helding Rand gennemgå de vigtigste pointer om skin betting i videoen lige her.
Hvad er Skin betting?
Skinbetting er en form for gambling, hvor man i stedet for at spille om penge spiller om skins, eller bruger penge på at åbne lykkeposer, hvor man ikke kender indholdet på forhånd. Skinbetting har flere varianter, men der er to primære måder, som afdækkes herunder:
-
Gambling
Nogle hjemmesider tilbyder en anden form for skinbetting, eller skin gambling. Her er det muligt at gamble med og mod andre spillere i klassiske hasardspil såsom roulette, jackpots og møntflip, hvor spillere lægger deres egne skins ind i puljen som substitut for rigtige penge. Her er grænsen mellem konventionel hasard og nyere former udvisket. Selvom unge ikke spiller om penge i en direkte forstand, repræsenterer puljen og de skins, som er deri, en form for værdi, der faktisk kan omsættes til rigtige penge.
-
Lykkeposer
En generel form for skin betting er lykkeposer, en idé, som findes implementeret i mange spil. Lykkeposer er det digitale svar på en enarmet tyveknægt: Man betaler penge for lykkeposer eller nøgler, så man kan åbne dem. Man ved ikke på forhånd, hvad der er i den givne lykkepose, men i nogle tilfælde ved man, at det kan være ét ud af ti mulige skins – hvoraf det ofte kun er ét af de skins, der faktisk er sjældent eller har en reel værdi på skin-markedet. Et af de største markeder for skins og lykkeposer kan findes i spillet CS2, hvor lykkeposerne kaldes “loot boxes”.
Hvordan går det så galt?
Når vi taler om økonomisk kriminalitet i computerspil, siger vi, at ofrene er blevet udsat for “et scam”. Scamming er et engelsk begreb, som i dag bruges af børn og unge i Danmark til at beskrive situationer, hvor de bliver snydt og svindlet for virtuelle genstande. Virtuelle genstande dækker her over alle former for skins og kosmetiske effekter, man kan optjene eller tilkøbe i et spil.
Skin trade scams
Begrebet “scamming” dækker over en lang række svindelteknikker, og der er nogle måder at snyde på, der kun foregår i bestemte spil eller på bestemte platforme. Fællesnævneren er, at de er udtænkt og udført af mindst én gerningsperson med det formål at svindle sig til de nogle gange sjældne og meget dyre skins, og det er som regel med henblik på at tjene penge på videresalg. På den måde minder disse gerningspersoner altså om en tyv i den virkelige verden, men ofte kan teknikker og metoder være svære at gennemskue som barn, ung og især som forælder. Derfor har vi lavet nogle guides til de mest populære spil og platforme, der mere detaljeret forklarer, hvad du som forælder bør være opmærksom på.
Undgå de gængse scams
Der er mange former for digitale scams, så vi har samlet et sæt artikler, der hver især fokuserer på en af de mest populære former for scams. Hvis du er interesseret i at læse mere om de gængse scams, så kan du her læse om API-scams og Tredjemandsscams, og skulle du være kommet i besiddelse af digitale hælervarer, så kan du læse mere om det her.
Hvorfor betyder skins så meget for børn og unge?
Det kan virke skørt, at ens barn går op i noget, som kun eksisterer digitalt. Men for mange børn og unge er skins lige så virkelige og værdifulde som de bukser og sko de går med.
For børn og unge er skins en måde at udtrykke sig på i spil, så de online kan vise, hvem de er. Ligesom det betyder meget for unge at vise deres nye sneakers frem i skolen, er det vigtigt for dem at vise de skins, de har samlet i deres favoritspil.
Nogle gange er det skins, som er købt, men i andre tilfælde kan skins også låses op ved at klare en svær mission i det givne spil. Skins er med andre ord med til at definere, hvem man er online, hvor meget man spiller, hvor dedikeret man er, og hvem man er i forhold til sine med- og modspillere.
Hvis dit barn viser interesse for trading, bør I gennemgå denne tjekliste med gode råd, inden eventuelle handler med skins indgås.
Hvad synes du om vores artikel?
Skrevet af Scammed.dk
Emil har hjulpet hundredvis af ofre for scams igennem flere år og har erfaring med skinhandler og scams inden for mange forskellige spil. Han rådgiver i vores SMS-tjeneste og i brevkassen.