Forstå trading på 2 minutter

På denne side har vi skrevet om alt dét, du som forælder bør vide, men ekspert Emil Ludvigsen gennemgår de vigtigste pointer om skin trading i videoen lige her.

Hvad er skin trading?

Det kan lyde forvirrende og fremmed, når ens barn bruger nye Engelske begreber til at beskrive deres oplevelser på internettet og gennem computerspil. Det er dog blevet en virkelighed, som er svær at ignorere. Derfor gennemgår vi her, hvad skin trading er, dets forbindelse til computerspil, og hvorledes skintrading kan ses som en variation og forlængelse af handel som I kender det fra den ‘analog’ verden.

Skin trading dækker over en kategori af digital handel, som omhandler bytte og handel af skins på tværs af computerspil og computerspilsplatforme som Steam. Skins er et Engelsk ord, som typisk er oversat til hud, men i denne sammenhæng dækker skins over enhver form for digital effekt, der ændrer udseendet på en virtuel figur eller dens udstyr. I spillet Counter Strike er skins begrænset til våben og selve figuren man spiller. I andre spil kan skins være andet, men de fleste skins er en kosmetisk tilføjelse som først og fremmest er til for at løfte den visuelle oplevelse for ejeren. Dog, som man kender det fra andre situationer, kan skins også signalere status til andre, hvilket er en af grundene til skin trading er så populært. Nogle skins er så sjældne at de kan sælges for mere end 100.000 kroner, hvilket overstiger ethvert computerspils pris mange gange. Således kan det også være profitabelt, hvis man er heldig og vinder, bytter sig til, eller finder et særdeles sjældent skin.

I flere af de mest populære computerspil, Counter Strike, Fortnite og Roblox, er skins så centralt, at det fungerer som den primære indtægtskilde for virksomhederne, som ejer spillet. Som resultat er skin trading blevet en proces, hvor mange hackere og kriminelle søger efter deres næste offer.

Hvis du er på jagt efter mere konkret rådgivning og tips efter et konkret computerspil, så kan du følge disse links, hvis du vil videre mere om trading i Counter Strike, Fortnite eller Roblox.

Forstå skin betting på 2 minutter

Nu er du blevet introduceret til skin trading. Men, hvis du vil vide mere, kan du se og høre vores ekspert Stine gennemgå de vigtigste pointer om skin betting i videoen lige her.

Hvad er Skin betting?

Skin betting er en variant af skin trading, hvor man i høj- eller lav grad spiller hasard om skins. Derfor bliver skin betting også kaldet skin gambling. Skin betting har flere varianter, men der er to primær måder, som der afdækkes her.

Den første, generelle form for skin betting er Lootboxes og er en idé som findes implementeret i mange spil. Lootboxes er det digitale svar på en enarmet tyveknægt: Man betaler penge for lootboxes, eller nøgler til lootboxes, således man kan åbne dem. Man ved ikke på forhånd hvad der i den givne lootbox, men i nogle tilfælde ved man at det kan være 1-ud-af-10 mulige skins – hvoraf det ofte kun er et af de skins, der faktisk er sjældne eller har en reel værdi på skin-markedet. Et af de største markeder for skins og lootboxes kan findes i spillet Counter Strike: Global Offensive, der også har populariseret en anden form for skin betting.

Den anden form for skin betting, eller skin gambling eksemplificeres måske bedst med hjemmesiden CS.Money. Her er det muligt at gamble med og imod andre spillere i klassiske hasardspil såsom Roulette, Jackpots og møntflip, hvor spillere ligger deres egne skins ind i puljen som substitut for rigtige penge. Her er grænsen mellem konventionel hasard og nyere formere udvisket. Selvom unge ikke spiller om penge i en direkte forstand, så repræsentere puljen, og de skins som er deri, en form for værdi, der faktisk kan omsættes til rigtige penge.

Hvordan går det så galt?

Når vi taler om økonomisk kriminalitet i computerspil, siger vi, at ofrene er blevet udsat for “et scam”. Scamming er et engelsk begreb, som i dag bliver brugt af børn og unge i Danmark til at beskrive situationer, hvor de bliver snydt og svindlet for virtuelle genstande. Virtuelle genstande dækker her over alle former for skins og kosmetiske effekter man kan optjene eller købe til et spil.

Begrebet “scamming” dækker over en lang række svindel-teknikker, og der er nogle måder at snyde på, der kun foregår i bestemte spil eller på bestemt platforme, men fællesnævneren er, at de er udtænkt og udført af mindst én gerningsperson med dét formål at svindle sig til de nogle gange sjældne og meget dyre skins, og det er som regel med henblik på at tjene penge på videresalg. På dén måde minder disse digitale gerningspersoner altså om en tyv i den virkelige verden, men ofte kan teknikker og metoder være svære at gennemskue som barn, ung og især forælder, og derfor har vi lavet nogle guides til de mest populære spil og platforme, der mere detaljeret forklarer, hvad du som forælder bør være opmærksom på.

Der er mange former for digitale scams, så derfor har vi samlet et sæt artikler, der hver især fokuserer på en af de meste populære former for scams. Hvis du er interesseret i at læse mere om typer af scams, så kan du læse om API-scams her og Tredjemandsscam her, og skulle du være kommet i besiddelse af digitale hælervarer, så kan du læse mere om det her.

Hvorfor betyder skins så meget for børn og unge?

Som forælder kan man spørge sig selv: Hvorfor er det, at mit barn går op i skins? Altså små, virtuelle ting og effekter, som ikke er virkelige – altså de eksisterer jo ikke udenfor spillets rammer? På den anden side, så er skins for mange unge lige så virkelige og værdifuldee som de bukser og sko de går med. For de unge er skins nemlig en måde at udtrykke sig selv på i spille, altså en måde hvorpå de kan vise hvem de er online. En online identitet. Ligesom det betyder meget for unge at vise deres nye sneakers i skolen, ligeledes er mange unge også interesseret i at vise de skins man har samlet i ens favoritspil. Nogle gange er det skins som er købt, men i andre tilfælde kan skins også låses op ved at klare en svær mission i det givne spil. Skins er, med andre ord, med til at definere hvem man er online, og hvem man er i forhold til sine med- og modspillere.

Hvad synes du om vores artikel?

Skrevet af Emil fra Scammed.dk

Emil har hjulpet hundredvis af ofre for scams igennem flere år og har erfaring med skinhandler og scams inden for mange forskellige spil. Han rådgiver i vores SMS-tjeneste og i brevkassen.