Hvad er et "muldyr"?

Børn og unge, der gamer risikerer at komme i besiddelse af hælervarer, hvis de ikke passer på. Det er derfor vigtig viden, fordi man kan straffes, selvom man ikke har haft en intention om at begå bedrageri. I fagsprog kalder man de mennesker “muldyr”, der udnyttes af en gerningsperson til at flytte enten varer eller penge, der er opnået på ulovlig vis, og der er nogle ting, du kan holde øje med for at mindske risikoen for, at dit barn kommer i klemme. Det foregår nemlig også i gamingens univers.

Det er de færreste børn og unge, der kender til omstændighederne bag de handler, de laver, når der er tale om hvidvask. Derfor kalder politiet ofte disse unge for “uforvarende muldyr”, fordi de ofte bliver ført bag lyset og spist af med en halv sandhed om, hvorfor nogen har brug for deres hjælp, eller hvor pengene kommer fra. I netop denne type sager risikerer man altså at blive sigtet, selvom man har handlet i god tro, idet politiet blot skal kunne bevise, “at muldyret har haft en formodning om, at udbyttet kunne være relateret til kriminalitet, og dermed har udvist en inkriminerende risikovillighed i forhold til transaktionen”.

Hvordan sikrer jeg mit barn imod at blive et uforvarende muldyr?

For at undgå en situation, hvor dit barn bliver involveret i en sag om (digitale) hælervarer eller hvidvask af penge, stemmer vi i med politiets anbnefaling om, at man ikke lader sig selv fungere som mellemmand i handler, hvor man ikke kender de involverede parter eller ved, hvor pengene/de virtuelle genstande kommer fra. Særligt skal man som barn eller ung stoppe op, hvis noget lyder lidt for godt til at være sandt. Det kan være, at nogen beder om hjælp til videresalg af nogle skins, og at de tilbyder mange penge for det. I den fysiske verden hører vi sager, hvor en gerningsperson har henvendt sig til en ung og tilbudt dem 500kr for at hæve 3.000kr i kontanter, hvor man fx har bildt dem ind, at man har glemt sit eget kort men kan overføre via MobilePay. I den digitale verden skal man også stoppe op, når muligheden byder sig for lettjente penge, og her er den forebyggende samtale med dig som forælder vigtig, så dit barn er klar over risikoen, hvis han eller hun en dag ender i situationen.

Hvad synes du om vores artikel?

Skrevet af Emil fra scammed.dk

Emil har hjulpet hundredvis af ofre for scams igennem flere år og har erfaring med skinhandler og scams inden for mange forskellige spil. Han rådgiver i vores SMS-tjeneste og i brevkassen.