Artikler om skinbetting fylder med jævne mellemrum i medierne. Det har skabt et billede af skins som et “gateway drug” til regulære gambling- og ludomaniproblematikker. Feltet er komplekst, og det er væsentligt at du som forælder ved hvad der er op og ned, så du bedst muligt kan støtte og vejlede dit barn.

Skins og skinbetting

For at forstå problematikken omkring skinbetting er det nødvendigt at have styr på, hvad skins er. På scammed.dk definerer vi skins som “virtuelle genstande” man kan eje. Det kan være alt fra udsmykninger af våben i Counter Strike til danse i Fortnite og til kæledyr i Roblox. Når det kommer til skinbetting er feltet dog mere snævert, idet det som oftest er skins fra Counter Strike, der bliver talt om. Det er endnu ikke klart hvorfor, men vi har set at Counter Strike skins kan koste over 50,000 kroner.

Skinbetting foregår det ved, at man trækker sine skins ud fra sin konto på Steam, og efterfølgende tilgår en side udenfor Steam. Eksempelvis CS.Money eller GG.bet. Her anvender man sine skins som indskud i fx roulette eller blackjack, eller andre hasardspil, hvor gevinsten er skins. Skinbetting betegner altså alle former for tilfældighedsspil, hvor indskuddet og/eller gevinsten er et skin.

Hør Stine fra scammed.dk fortælle om skinbetting. Artiklen fortsætter under videoen.

Fører det ene til det andet?

Som forælder sidder du måske nu og tænker: “Mit barn får aldrig lov at købe et skin igen”. Det er en forståelig tanke, og umiddelbart virker det også som en nem vej til at sikre, at dit barn ikke udvikler en gambling- eller ludomaniproblematik. Men måske er det ikke den bedste løsning. For skins er andet end bare gambling.

For de fleste handler skins om, at de gerne vil have deres karakter eller våben til at se sej ud. Lidt ligesom de fleste børn og unge gerne vil have de rigtige sneaks og ikke bare et tilfældigt par. Det handler dermed også om identitet. Og for langt de fleste bliver det ved det. De bytter og handler måske med hinanden og med andre brugere, men ellers bliver deres skins på Steam. Men nogle bliver fristede af muligheden for at omsætte deres skins til mere, sjældnere skins eller en pengegevinst. Andre bliver fristede af muligheden for at vinde store og dyrebare gevinster for kun beskedne økonomiske indskud (typisk mellem 5 og 50kr).

Dette er hvad vi ser i spil som bruger lootboxes, som der findes i mange forskellige spil (fx i Counter Strike og FUT-packs i FIFA). En lootbox er et element i et computerspil, hvor man igennem tid eller penge får mulighed for at få en tilfældig gevinst. Gevinsterne, som findes i lootboxes, er tilfældige genstande som kan have både en lavere eller en højere (relativ) værdi end det beløb, spilleren betalte for den pågældende lootbox.

Lootboxes minder på den måde om at købe boosterpacks til Magic the Gathering eller Pokémon; du ved hvad du skal indbetale, men du ved ikke hvad du får ud i den anden ende. Måske betaler du mere for indholdet, end det er værd, og måske er du heldig at få noget, som er meget sjældent og dermed meget værdifuldt.

Tilfældighedernes spil

Det er tilfældighedernes spil, og det er det, der er så farligt. For der er som sådan ikke noget farligt i at bytte, handle og samle. Og langt de fleste af os kan også sagtens administrere at købe et skrabelod i ny og næ. Det er dog en anden snak, når tilfældighedsspillet udløser en gevinst. Det værste, der kan ske, er at dit barn åbner en lootbox eller better sit skin, og vinder. For har man først vundet, og mærket det adrenalinkick og det rush man får af at hive den store gevinst hjem, så får man lyst til mere. Og den følelse er så stærk, at man bliver drevet til at blive ved med at jagte den. Og så er det, at det potentielt kan udvikle sig til en decideret ludomani. Fordi det bliver en evig jagt på det næste fix.

Derfor er det vigtigt, at du som forælder følger med i dit barns interesse for skins, og sætter dig ind i, hvad han/hun gør med dem. Betting og gambling er ulovligt for personer under 18 år, men for at være omfattet af den danske spillelov skal et spil enten udbydes, arrangeres eller rette sig direkte mod danske spillere. Og mange udbydere er dygtige til at snige sig uden om denne regel. Som nævnt ovenfor er det heldigvis et fåtal af danske unge, der skinbetter. Men for dem, der gør, kan det være første skridt på vejen ud i et misbrug og en afhængighed.

Hvis du er i tvivl om dit barn har et problematisk forhold til skins sidder vi klar til at hjælpe dig i både sms’en og brevkassen. Begge steder kan du være helt anonym. Der er også hjælp at hente hos Forskningsklinikken for Ludomani i Aarhus og Center for Ludomani, der holder til flere forskellige steder i landet.