Før man handler

Inden dit barn begynder at handle, bør du tjekke, om I allerede kan være udsat for et API-scam. Det kan være sket ved, at dit barn ved en fejl har logget ind med Steam-oplysninger på en falsk side, der har placeret en API-key på din profil. Hvis dette sker, kan den falske API-key bruges til at omdirigere alle dine handler til scammere. Derfor er det en god idé at følge vores guide om API-scams, før du eller dit barn fortsætter.

 

Når dit barn har fundet noget, de gerne vil trade sig til, bør du først sikre dig, at dit barn har en idé om markedet og prisen på det enkelte item. Og inden man finder én at handle med, bør dit barn have en prisidé. Ellers kan folk misbruge din tillid, hvilket kan lede til dit barn betaler overpris. I de fleste grupper er det muligt at få hjælp via en søgefunktionen. Her kan du søge efter hvad en pågældende ting tidligere er solgt til, og indenfor mange spil findes der også hjemmesider med priser, du og dit barn kan bruge som rettesnor.

 

Når man er klar til at sætte gang i handlen, skal man tænke sig godt om. Der er mange derude, der ønsker at snyde, og dem ønsker vi selvfølgelig at undgå. Nogle gange kan det være fristende at sige “Ja tak” til et tilbud, så snart du finder et tilbud på fx en Facebook-gruppe. Vi anbefaler dog at tjekke op på information om traderen, inden dit barn accepterer en handel. Du kan eksempelvis forslå at dit barn spørger sig selv om følgende: Har denne person handlet mange gange før? Er der folk, der skriver ‘+rep’ på opslaget, som ikke er venner med personen på Facebook? Ser personens profil legit (legitim) ud?

 

Tjek deres trading-historik

For at tjekke, om en person har handlet mange gange før, kan du igen bruge søgefunktionen i gruppen. Ellers må du manuelt scrolle ned for at danne dig en idé om vedkommendes trading-historik. Dette er en god metode, som du kan introducere til dit barn, så de lærer at baggrundstjekke dem de handler med. Hvis vedkommende har handlet mange gange, er det umiddelbart et godt tegn. Man kan dog dykke dybere og undersøge, om det er mange forskellige mennesker, der har skrevet på vedkommendes opslag, og du kan tilmed skrive til nogle af dem og høre, om det gik, som det skulle.

Mange venner hjælper hinanden ved at skrive ‘+rep’ på hinandens opslag – som det til højre. Men det siger ikke nødvendigvis noget om, om en person faktisk er til at stole på. Det er nemlig muligt, at der er oprettet falske profiler for at høste falske anbefalinger. Derfor bør du og dit barn sikre dig, at det ikke kun er personens Facebook-venner, der skriver på opslagene. Det kan du gøre ved at gå ind i traderens venneliste (hvis den ikke er skjult) og søge på navnene. Det er også meget vigtigt, at du beder om LINKET til en +rep tråd og ikke bare får et billede af det – det kan være forfalsket eller stjålet fra en helt anden bruger.

Undersøg deres profil

Når du skal vurdere en profil på Facebook, er der nogle ting, der kan være gode at tjekke. Vi anbefaler at lære dit barn at give potentielle købere en kritisk undersøgelse inden I accepterer en handel. Med tiden vil dit barn ikke skulle tænke aktivt over det, som de første gange, da det kommer til at sidde på rygraden. I begyndelsen, når I øver jer, er det godt at følge en tjekliste:

  1. Kig på profilbilleder: Er alle billederne af samme person? Hvornår blev det ældste billede lagt op? Hvis der kun er relativt nye billeder, kan det være et tegn på, at profilen er falsk.
  2. Hvor mange venner har profilen? De fleste på Facebook har flere hundrede venner, og derfor kan det være et advarselstegn, hvis en profil har under 100 venner. Tjek også, om du kan finde vedkommendes forældre eller anden familie på vennelisten. Det gør du ved at søge på personens efternavn, hvorefter familie bør dukke op. Hvis deres profiler også ser ægte ud, er profilen formentlig rigtig.
  3. Hvor mange oplysninger er der på siden? Det er et godt tegn, hvis vedkommendes arbejde eller skole står der, og hvis der er andre ting, der kan bruges til at sikre, at det er en rigtig person, der er bag profilen.

 

Når du har fundet personen, dit barn vil handle med, starter dit barn typisk med at skrive “Jeg er interesseret” eller “Jeg byder 50kr” på vedkommendes opslag. Læg mærke til, hvordan personen svarer. Hvis personen er meget ivrig efter at få handlen afsluttet og skriver ting som “Okay, men så skal det også være lige nu,” kan det være et dårligt tegn.

 

Før dit barn begynder at penge i forbindelse med en digital handel, skal du sikre dig, at alle oplysninger stemmer overens. Hvis du bliver bedt om at sende penge via MobilePay, skal I sikre jer, at navnet på Facebook og navnet på MobilePay stemmer overens. Hvis du bliver bedt om at overføre via PayPal, bør du sikre dig, at vedkommendes navn indgår i PayPal-mailadressen. Hvis du er i tvivl om, om du faktisk er ved at sende pengene til den person, du skriver med, bør du passe på, da du kan være ved at blive udsat for 3. mands-scam.

 

Hvis du vil være lidt mere sikker, kan det være en god idé at bruge en mellemmand, der holder på pengene, indtil skinnet er blevet afsendt, hvorefter vedkommende sender pengene til sælger – så bliver handlen mere sikker for begge parter. Det er vigtigt, at der kun bruges en mellemmand, hvis du fx kan se, at en populær trading-gruppe på Facebook har en liste over officielle mellemmænd, der er oprettet af en administrator eller moderator. For at sikre dig mod falsk mellemmand, bør du være 100% sikker på, at ham, du skriver med, er den samme person som ham på listen. Nogle mennesker scammer nemlig ved at udgive sig for at være mellemmænd. Tjek også, om mellemmandens profil ser legit ud. Det kan du gøre ved at følge de råd, vi allerede har nævnt her i guiden.

 

Før dit barn sender item(s), skal I sikre jer, at det faktisk kun er de ting, dit barn skal give, I er ved at sende, og at I er ved at modtage alle de ting, dit barn skal have. Hvis du for eksempel handler i Rocket League, bør I nøje tjekke alle items, inden der trykkes “Accept”, og det samme gælder i CS:GO, så dit barn ikke risikerer, at der mangler ting, eller at der er lagt noget ekstra af dit ind, dit barn ikke ville give væk.

 

Når du er klar til at gennemføre handlen, bør dit barn have overvejet alle de ovenstående ting og på den måde sikret sig så godt som muligt. Du skal dog huske, som forældre, at der altid er en risiko for, at dit barn kan bive snydt i en onlinehandel, og du bør sikre at dit barn ikke handler for mere, end de kan klare at tabe. Dette bør man have en samtale om, forældre og barn imellem, inden barnet starter på skin-trading. Dit barn skal fx ikke købe et item til mange hundrede eller tusinde kroner, medmindre I er sikre på, at vedkommende er oprigtig og til at stole på.

 

Hvis dit barn bliver snydt, kan du skrive til os for at få råd, eller hvis du bare har brug for at snakke. Du kan skrive til vores SMS-chat eller i vores brevkasse, hvor vi sidder klar med gode råd.

Hvad synes du om vores artikel?

Skrevet af Emil fra scammed.dk

Emil har hjulpet hundredvis af ofre for scams igennem flere år og har erfaring med skinhandler og scams inden for mange forskellige spil. Han rådgiver i vores SMS-tjeneste og i brevkassen.