Hvorfor bør jeg tale med mit barn om gaming?

Mange børn og unge interesserer sig for gaming, og bruger meget tid på at game. Enten alene eller sammen med vennerne. Mange går også op i skins, og vil gerne have deres våben eller karakter til at se sejere ud. Andre sigter efter at få fat i det mest nuttede (og eftertragtede) kæledyr. Derfor trader de med andre spillere. Med andre ord, spillere køber, sælger og bytter deres virtuelle genstande med hinanden. For mange forældre er det uforståeligt og uigennemskueligt. Hvorfor gider børnene bruge tid og penge på noget, der udelukkende er kosmetisk? Noget som ikke engang giver dem nogen spilmæssig fordel? Hvordan kan de knytte sig til noget, som er begrænset til et computerspil? Hvordan kan jeg sikre mig, at mit barn ikke bliver snydt af andre spillere? Mange spørgsmål trænger sig på, og her er det vigtigt, at du som forælder tager dig tid til at snakke med dit barn om det. For at løfte din såvel som dit barns forståelse for de bagvedliggende tekniske og psykologiske mekanismer.

Sådan kan du starte samtalen

Men det kan være svært at få hul på samtalen. For hvad skal man gribe fat i, hvis man føler sig helt blank? Mange forældre kender den følelse, og derfor har vi samlet nogle spørgsmål du kan stille, for at få gang i samtalen:

 • Hvad kan du godt lide at spille?
 • Fortæl mig om, hvad dit yndlingsspil går ud på.
 • Spiller du mest alene eller sammen med nogen?
 • Hvordan har du det når du spiller? Og hvad med efter et spil, hvordan har du det så?
 • Hvad synes du er det fedeste ved at game?

Det er også en rigtig god idé at spørge dit barn, om du må kigge med næste gang de spiller, så du bedre kan forstå, hvad spillet går ud på. Hvis du og dit barn har mod på det er der også meget sjov, læring og gensidig forståelse at hente i at prøve at tage et spil sammen.

Spørg om trading

Hvis dit barn trader eller bare er interesseret i trading er det godt at stille spørgsmål som:

 • Hvilken type items trader du?
 • Køber og sælger du for rigtige penge eller bytter du mest?
 • Hvor mange penge handler du typisk for?
 • Hvor tit trader du?
 • Handler du med folk du kender, folk du ikke kender eller begge dele?
 • Har du prøvet at blive snydt?
 • Ved du hvordan du beskytter dig selv bedst muligt fra at blive snydt?
 • Har du prøvet at købe lootboxes/cases/FUT-packs*?
 • Hvad synes du er det fede ved at trade?

Disse spørgsmål skal ses som inspiration, og ikke som et testbatteri du skal køre dit barn igennem. Hvis dit barn interesserer sig for trading er det en god idé, at du sætter dig lidt ind i hvad det vil sige, hvor mange penge, der er i spil, om der er kontakt til fremmede og om der er styr på sikkerheden.

Det handler om at lytte og forstå

Det er vigtigt, at målet med samtalen ikke er at få dit barn til at game eller trade mindre eller helt holde op. Det handler om at øge din forståelse for dit barns hobby. Husk på, at mange børn investerer store mængder tid og energi i gaming. Og på den måde kan det anses som en hobby på lige fod med at dyrke sport, male eller spille musik. Det er samtidigt vigtigt at have en forståelse for, at skins har stor betydning, og at der er meget social kapital at hente i at have de rigtige skins. Det svarer til, at man ikke gider vade rundt i et hvilket som helst par sneaks – det skal være de rigtige sneaks. På samme måder viser det rigtige skin også dine medspillere og dine kammerater, at du er investeret i det her, går op i det og at det har betydning for dig.

Som forælder er det derfor vigtigt, at du ikke negligerer værdien (både den monetære, den affektive og den sociale) af skins. Og at du går til samtalen med åbenhed og nysgerrighed, og uden fordømmelse. God fornøjelse!

*”Kært” barn har mange navne, og hedder noget forskelligt fra spil til spil – vi taler her om ingame “lykkeposer”, hvor du ikke på forhånd ved hvad du køber

Hør Stine fortælle om samtalen med dit barn her