Hjælp dit barn – læs vores gode råd til hvordan du kan hjælpe med at sikre dit barns konto, så risikoen for scams er minimal, når dit barn handler med skins. Inden vi begynder, er det relevant at kende nogle af de termer, der bruges i gaming-verdenen. Herunder kan I blive klogere på, hvad det betyder at blive scammet, og hvad en scammer er.

Hvad betyder det at blive scammet?

At blive scammet er det samme som at blive snydt. “Scam” er det engelske ord for det, vi på dansk kalder svindel. Scams er desværre meget udbredte og almindelige i gaming-verdenen, og derfor er det vigtigt at være opmærksom og tage sine forholdsregler for at undgå svindlere, også kaldet scammers.

Hvad er en scammer?

En scammer er en person, der på den ene eller anden måde snyder eller svindler sit offer for egen vindings skyld. Scammerne bruger mange forskellige typer af metoder, fra de tillidsbaserede i 1:1 interaktioner, over det mere udspekulerede i mellemmands transaktioner, hvor scammer og mellemmand står i ledtog med hinanden, og til det udelukkende teknisk baserede, hvor scammeren placerer en ‘nøgle’ på dit barns konto. Det betyder, at scammeren i nogle tilfælde vil være en person, dit barn kender i forvejen, mens det i andre vil være en vildt fremmed.

Vores gode råd til at sikre dit barns konto

Der er flere måder at sikre din eller dit barns konto på for at undgå svindel og beskytte mod scammere. Hvis du vil sikre dig bedst muligt, når, der skal trades, så læs videre og lær seks vigtige råd om, hvordan du kan spotte en scammer og beskytte dig mod scams generelt.

1. Authentication

Med en authenticator kan du få øget sikkerhed med to-faktor login. Hvis dit barn bruger Steam, kan du for eksempel downloade en app kaldet Steam Mobile, som giver adgang til to-faktor-godkendelse med Steam Guard. Her er nogle gode råd om brug af app’en, som er gode tommelfingerregler uanset hvilken platform der er tale om:

  • Del aldrig dit password eller Steam-app-kode med nogen
  • Indtast aldrig dit brugernavn eller password på en hjemmeside, der ikke er drevet af den officielle udvikler – i Steams tilfælde er det virksomheden Valve.
  • Hvis du får tilsendt et link, skal du være opmærksom på, om det er ægte. Hvis du er i tvivl, så lad være med at interagere med mailen!
  • Download og kør aldrig programmer, du ikke har tillid til, som du har fået tilsendt på chat, SMS eller mail.
  • Download og kør aldrig programmer, der foregiver at rense, optimere eller fixe din konto.

Hvis dit barn spiller Fortnite og vil sikre sig på en lignende måde, kan du klikke her og få mere information om hvordan du opsætter en to-faktor-godkendelse til spil fra Epic Games.

2. Skift din adgangskode – jævnligt

Det er en god idé at skifte kode jævnligt, f.eks. en gang om måneden. Det kan være med til at sikre, at andre ikke kan logge ind på dit barns konto, hvis de har set koden, eller hvis koden er delt via en utroværdig hjemmeside.

Sådan skifter du din adgangskode på Steam

Sådan skifter du din adgangskode på Epic Games

3. Revoke Steam Web API key – jævnligt

En anden måde at sikre sin konto er ved at revoke sin Steam Web API key ofte.

Du kan læse hvordan du skifter din API key her.

4. Microsoft Defender

Windows kommer automatisk med Microsoft Defender. Sørg for, at det er opdateret og slået til. Tjek i ny og næ efter skadelige filer ved at køre en scanning af computeren.

5. Kontodeling – nej tak

Du eller dit barn må aldrig dele kontooplysninger med andre. Selvom du stoler på dine venner og din familie, er det ikke sikkert, at de har samme sikkerhedsniveau som jer. Så selvom de ikke selv aktivt gør noget, for at kompromittere sikkerheden, kan deres enheder være udsat for angreb. Af samme årsag er det også en god idé at undgå at bruge offentlige computere til at spille eller trade.

6. Egen adfærd

For at sikre dit barns profil bedst muligt, er det vigtigt at fokusere på mere end bare de tekniske løsninger. Et stærkt password, to-faktor-login, firewall og antivirus er selvfølgelig vigtige, men det handler også om, hvordan man opfører sig og færdes på nettet. Den mest centrale del af sikkerheden handler om adfærd, både når du og dit barn surfer på nettet og når I gamer.

Det er vigtigt, at du opfordrer dit barn til at reflektere over og tænke på, hvilken adfærd de har på internettet. En af de vigtigste faktorer, når vi taler om at beskytte personlige oplysninger eller profiler og undgå scams, er at være kritisk.

For at undgå at blive hacket anbefaler vi, at du og dit barn ser/læser tingene en gang til, før I gør noget. Om det er et link, en mail eller bare en privat besked på de sociale medier. En klassisk måde at snyde på er at efterligne etablerede virksomheder, som vi ser det med cs.money eller kendte trusted tradere. Med ekstra opmærksomhed kommer I langt.

Forstå dit barns gaming-univers

Hvis du vil have generel scammer info, vide mere om forskellige typer af scams eller om specifikke spil er der masser af information at hente her på siden. På den måde kan du holde dig opdateret på, hvad der sker i dit barns gaming-univers, så du bedre kan forstå og hjælpe dem i deres spil.

Hvad synes du om vores artikel?

Skrevet af Johan fra Scammed.dk