Hvad er Roblox?

Roblox er først og fremmest en browser-baseret spilplatform. Browser-baseret, fordi platformen tilgås via en browser – eksempelvis Safari, Firefox, Chrome eller Brave. Roblox er samtidigt en platform, hvilket indebærer at det er en digitalt verden, hvor brugerne kan udvikle deres egne nye spil og ‘game-modes’. På denne måde indeholder Roblox brugergeneret indhold. Roblox har eksisteret siden 2006, hvor brugerne siden har været med til at designe og spille spil.

Fordi Roblox er en platform med brugergeneret indhold er det svært at kategorisere alle spillene. Ikke desto mindre er det værd at nævne at spil i Roblox kan indeholde intenst gameplay, voldigt, blodigt og/eller uhyggeligt indhold. Endvidere indeholder platformen mikrotransaktioner og understøtter interaktion med andre spiller via tekst eller tale (voice). Disse to sidstnævnte elementer understøtter handel, samarbejde og sjove interaktioner mellem spillere, men er samtidigt også vejen ind for scammers. Mikrotransaktioner bruges primært til at købe skins (beklædningsgenstande) til ens Avatar (ens figur i det digitale univers).

For at forstå hvordan dit barn spiller Roblox, er det oplagt at spørge hvad der interesserer dem mest i spillet og hvordan de godt kan lide at spille Roblox. Hvis dit barn tillader det, er det også oplagt at observere dit barn spille en dag. På den måde kan du få mere indsigt i hvilken slags spil dit barn kan lide at spille i Roblox og samtidigt skabe et stærkere bånd ved at udvise interesse i hvad og hvordan de kan lide at spille et computerspil som Roblox.

Hvorfor er Roblox populært?

Der er mange årsager til at Roblox er blevet et kæmpe hit blandt børn og unge. Nedenfor har vi kortlagt spillets bedste aspekter. Med den viden, er det lettre for dig at tale med dit barn om spillet.

#1 Socialt og let tilgængeligt

Roblox er et spil man kan spille alene, men hele den underliggende platform og dets funktioner understøtter fællesskaber. Fælles skabelse af nye spil samt samspil med venner. Roblox handler nemlig om at udvikle nye spil, også kaldet projekter inde i spillet, som man kan dele med det online fællesskab og spille sammen med både venner og bekendte man har mødt i spillet. Og fordi Roblox og de brugergenerede spil er gratis at spille, således er Roblox en let tilgængelig platform man hurtigt kan invitere vennerne til.

#2 Brugerne er medskabere

Fordi Roblox hviler på brugergeneret indhold, er platformen i kontinuerlig udvikling som nye spil bliver udviklet af brugerne. Modsat mange andre spil har Roblox ikke nogen primær game-mode, hvilket kan ses som både en styrke og en svaghed. På denne måde, giver Roblox brugerne en form for autoritet og medbestemmelse, da man kan være herre over de spil, også kaldet projekter, man selv er med til at udvikle. Og netop denne rolle som medskaber giver mange børn og unge en følelse af at bidrage og deltage i noget større end dem selv.

#3 En platform for kreativitet

Roblox er en platform for kreativitet, da det brugergenerede indhold ekspanderer Roblox-universet og hvad der er muligt. Ligesom spillet Minecraft eller Fortnite, handler Roblox om kreativ udfoldelse, samskabelse og deling af sine ideer. Derfor er Roblox særligt interessant for børn og unge med et stærkt skaber-gen og en kreative nerve.

I videoen her kan du høre ekspert Emil Ludvigsen fortælle om Roblox

Hvordan trader man i Roblox?

Fordi Roblox næsten snarere er et socialt medie eller en platform, er det svært at sige noget generelt om måden at handle på deri, der med sikkerhed gælder, uanset hvilket konkrete spil, dit barn spiller. Langt de fleste sager fra børn og unge her på Scammed handler dog om spillene Adopt Me! og Pet Simulator X, og i disse spil handler man på samme måde som i rigtig mange andre. Dét, der handles, er i dette tilfælde kæledyr, men i andre spil kan det være kostumer, våben eller en lang række andre virtuelle genstande af meget forskellig værdi. Ved at invitere en anden spiller til at lave en byttehandel, åbnes et “trade window” som dét, der kan ses på billedet her. Inde i vinduet har begge parter mulighed for at lægge deres del af handlen ind, og man kan se, hvad den anden lægger ind, før man accepterer handlen. Når begge har accepteret, går handlen igennem, og på dén måde er systemet en meget sikker måde at handle på.

Hvordan foregår scams i Roblox?

Når så mange børn og unge alligevel bliver franarret kæledyr og andre virtuelle genstande i Roblox på trods af nogle ellers meget sikre værktøjer til samhandel, skyldes det oftest tillid. Den mest hyppige form for scam foregår ved, at to personer indgår en “trust trade”, hvor offeret får misbrugt sin tillid. På den ene eller anden måde får gerningspersonen overbevist offeret om, at de er til at stole på, og at de bør eller skal sende noget afsted til dem først, hvorefter de så vil modtage enten de genstande eller andre tilbage i en separat handel. Ofte er der teenagere og voksne, der opholder sig i det virtuelle univers side om side med børnene, og der er derfor en enorm ubalance i evnen til at tænke kritisk, overtale offeret og udtænke måder at svindle på. Det allerbedste råd til et barn, der handler i Roblox, er at nøjes med handler, der kan klares af én omgang, hvor begge giver deres del af byttehandlen samtidig, og at man kun skal stole på de mennesker digitalt, man også kender og stoler på i den fysiske verden.

Hvad synes du om vores artikel?

Skrevet af Emil fra Scammed.dk

Emil har hjulpet hundredvis af ofre for scams igennem flere år og har erfaring med skinhandler og scams inden for mange forskellige spil. Han rådgiver i vores SMS-tjeneste og i brevkassen.