En masse sure og uforstående voksne. Det er grundlæggende hvad man får serveret, når man læser kommentarerne på Vejle Amts Folkeblads opslag på Facebook, hvor de linker til deres artikel om en 18-årig mand, der har svindlet børn og unge for op mod 175.000 kr. Hvilket jo egentlig er ganske forståeligt, for det er ikke i orden at svindle andre. Problemet er bare, at det ikke som sådan er selve det, at han har svindlet, de voksne er sure over og ikke forstår. De forstår ikke det han har brugt pengene på.

I artiklen fortæller svindleren, at han lider af ludomani, og svindler for at finansiere sit misbrug. Derfor kunne han ikke betale de svindlede deres penge tilbage, og sagen endte i en politianmeldelse. 

Vi mangler en voksen på Facebook

Når vi vælger at fremhæve den her artikel, er det ikke på grund af selve historien, men på grund af de reaktioner, der efterfølgende er kommet på Facebook. Handel med skins har eksisteret i mange år, og er kun blevet mere populært. I takt med at populariteten stiger, stiger antallet af scams desværre også, hvilket betyder, at børn og unge jævnligt ender som ofre. Desværre bliver de tit udskammet og endda gjort til grin af andre – især voksne – hvis de søger hjælp online. I en kommentar på Facebook giver en voksen kvinde for eksempel sin mening til kende:

 “Tror en tur til psykolog ville gavne, hvis man giver 34.000,- for noget virtuelt, så har man godt nok ikke mange brikker at flytte med……”

Og en voksen mand skriver:

“Det er sgu meget godt gået af en 18-årig. Og helt ærligt, hvis man betaler 34.000 kr for at ens gun får en anden farve i CS, så man sgu helt tabt og burde måske overvejer ens prioriteringer i livet..”

Vi mener hverken, at en tur til psykolog eller en overvejelse af prioriteter er nødvendig. For nogle er skins vigtige, ligesom det for andre er vigtigt at have de rigtige designermøbler. Man bestemmer selv hvad man bruger sine penge på, men mange, særligt voksne, har fortsat besvær med at begribe idéen med skins. For som mange fejlagtigt siger: “det er jo ikke ægte”.

Hvorfor bliver børn og unge snydt? 

En af grundene kunne synes at være børn og unges indstilling til fremmede. De fleste voksne kender de risici der er, når man handler på internettet. Børn og unge har ikke den samme erfaring for, og forventning om, at andre vil dem noget ondt, og er derfor mere tillidsfulde. Desværre betyder det, for nogen, at de bliver udsat for nogle grænseoverskridende oplevelser tidligt i livet, der gør, at deres umiddelbare tillid til andre lider et alvorligt knæk. Det er dyre lærepenge – både økonomisk, mentalt og emotionelt – der kan følge barnet eller den unge i lang tid. Derfor er det vigtigt at vi som voksne rummer og anerkender vores børn og unges livs- og interesseverden, og prøver at sætte os ind i den og forstå den, i stedet for blot at læne os tilbage med korslagte arme og sige, at “det der med skins er noget fjollet noget”.

Vi synes, det er rigtig synd og ærgerligt, at diskussionen på de sociale medier er så negativ og udskammende. Så kære voksne og forældre: Prøv at være undrende og prøv at spørge ind på en respektfuld og anerkendende måde. Mød andre, som I selv vil mødes. Mød børn og unge der, hvor de er. Spørg ind til deres liv og hobby, frem for at udskamme dem på de sociale medier. Skins er kommet for at blive og er en del af det gigantiske gaming community verden over.

Det kan være svært at forstå og at sætte sig ind i hele den her verden. Og det kan være svært at forstå børn og unges fascination af skins og hvad de overhovedet skal bruges til. Heldigvis har vi lavet en guide, hvor I kan læse mere om gaming, skins og scam. I finder den her.

Kommentarer

Viser 1 kommentar

så lærte de det på den hårde måde

4 år siden

Skriv en kommentar ...