En masse sure og uforstående voksne. Det er grundlæggende hvad man får serveret, når man læser kommentarerne på Vejle Amts Folkeblads opslag på Facebook, hvor de linker til deres artikel om en 18-årig mand der har svindlet børn og unge for op mod 175.000 kr.

I artiklen fortæller svindleren at han lider af ludomani, og derfor svindlede for at finansiere sit misbrug. Derfor kunne han ikke betale en ung mand, Søren Hansen, penge tilbage. Det var ikke det svar som Søren  forventede, da han mødte personligt op foran bedragerens hoveddør. Søren var én blandt 10 som blev svindlet, og sagen er nu politianmeldt.

Desværre er historien er ikke enestående. Vi på scammed.dk ser mange af disse tilfælde. Både når vi er ude og snakke med børn og unge, men også når vi yder rådgivning her på siden.

Vi mangler en voksen på Facebook

Når vi vælger at fremhæve den her artikel, er det ikke pga. selve historien, men pga. de reaktioner, der efterfølgende er kommet på Facebook. Handel med skins har eksisteret i mange år, og er kun blevet mere populært. Det medfører selvfølgelig, at der er en større interesse fra kriminelle, og børn og unge bliver oftere svindlet. Desværre bliver de tit udskammet og endda gjort til grin af andre – især voksne. I en kommentar på Facebook giver en voksen kvinde for eksempel sin mening til kende om Søren Hansen:

 “Tror en tur til psykolog ville gavne, hvis man giver 34.000,- for noget virtuelt, så har man godt nok ikke mange brikker at flytte med……”

En anden voksen mand skriver:

“Det er sgu meget godt gået af en 18-årig. Og helt ærligt, hvis man betaler 34.000 kr for at ens gun får en anden farve i CS, så man sgu helt tabt og burde måske overvejer ens prioriteringer i livet..”

Vi mener hverken, at Søren Hansen skal tage en tur til psykolog, eller at han skal overveje sine prioriteter. For Søren er skins vigtige, ligesom det for andre er vigtigt at have de rigtige designermøbler. 34.000 kroner er mange penge, men Arne Jacobsens ikoniske Ægget koster op mod 120.000 kr. Altså for én stol. Det har man sin gode ret til at investere i, ligesom man må investere i skins, uden at andre taler ned til en.

Hvorfor bliver børn og unge så snydt? 

En af grundene kunne synes at være børns og unges indstilling til fremmede. De fleste voksne kender de risici der er, når man handler på internettet. Børn og unge har ikke den samme erfaring for, og forventning om, at andre vil dem noget ondt. Måske er det noget, mange voksne kunne lære noget af. At tro på det gode og positive i andre frem for det onde og negative! Selvfølgelig kan børn og unge så til gengæld også lære at forholde sig mere kritisk til information på nettet.

Vi synes, det er rigtig synd og ærgerligt, at diskussionen får et så negativt præg på de sociale medier.

Så kære voksne og forældre. Her kommer en bøn: I skal være undrende og spørge ind på en respektfuld og anerkendende måde. Mød andre, som i selv vil mødes. Mød børn og unge der, hvor de er. Spørg ind til deres liv og hobby, frem for at udskamme dem på de sociale medier. Skins er kommet for at blive og er en del af det gigantiske gaming community verden over.

Derfor synes vi det ville være super fedt, hvis I voksne ville læse mere om skins, og prøve at forstå børn og unges fascination af dem, så vi sammen kan hjælpe og støtte ofre, der har været udsat for scams.

I kan læse mere om gaming, skins og scams i vores guide til forældre.

Kommentarer

Viser 1 kommentar

så lærte de det på den hårde måde

6 måneder siden

Skriv en kommentar ...