Inden du overhovedet begynder at handle, bør du tjekke, om du er blevet API-scammed. Det kan være sket ved, at du ved en fejl har logget ind med dine Steam-oplysninger på en falsk side, der har placeret en API-key på din profil. Den kan bruges til at omdirigere alle dine handler til scammere. Derfor er det en god idé at følge vores guide om API-scams, før du fortsætter.

 

Når du har fundet noget, du gerne vil trade dig til, bør du først og fremmest sikre dig, at du har en idé om markedet og prisen på den enkelte item. Inden du finder én at handle med, bør du have en prisidé, så folk ikke kan misbruge din tillid, og så du ikke ender med at betale overpris. I de fleste grupper kan du ved hjælp af søgefunktionen finde ud af, hvad den pågældende ting før er solgt til, og indenfor mange spil findes der også hjemmesider med priser, du kan bruge som rettesnor.

 

Når du er klar til at sætte gang i handlen, skal du tænke dig godt om. Der er mange derude, der ønsker at snyde, og dem skal du forsøge at undgå. Nogle gange kan det være fristende at sige “Ja tak” til et tilbud, så snart du finder det på fx en Facebook-gruppe. Men du bør stille dig selv nogle spørgsmål om traderen, inden du indgår i en handel: Har denne person handlet mange gange før? Er der folk, der skriver ‘+rep’ på opslaget, som ikke er venner med personen på Facebook? Ser personens profil legit ud?

 

For at tjekke, om en person har handlet mange gange før, bør du igen bruge søgefunktionen i gruppen, hvis der er sådan én. Ellers må du manuelt scrolle ned for at danne dig en idé om vedkommendes tradinghistorik. Hvis vedkommende har handlet mange gange, er det umiddelbart et godt tegn, men du bør tjekke, om det er mange forskellige mennesker, der har skrevet på vedkommendes opslag, og du kan tilmed skrive til nogle af dem og høre, om det gik, som det skulle.

Mange venner hjælper hinanden ved at skrive ‘+rep’ på hinandens opslag – som det til højre. Men det siger ikke nødvendigvis noget om, om en person faktisk er til at stole på. Du bør sikre dig, at det ikke kun er personens Facebook-venner, der skriver på opslagene, og det kan du gøre ved at gå ind i traderens venneliste (hvis den ikke er skjult) og søge på navnene. Det er også meget vigtigt, at du beder om LINKET til en +rep tråd og ikke bare får et billede af det – det kan være forfalsket eller stjålet fra en helt anden bruger.

Når du skal vurdere en profil på Facebook, er der nogle ting, der kan være gode at tjekke. Med tiden vil du ikke skulle tænke aktivt over det, da det kommer til at sidde på rygraden, men i starten er det godt at følge en tjekliste:

  1. Kig på profilbilleder: Er alle billederne af samme person? Hvornår blev det ældste billede lagt op? Hvis der kun er relativt nye billeder, kan det være et tegn på, at profilen er falsk.
  2. Hvor mange venner har profilen? De fleste på Facebook har flere hundrede venner, og derfor kan det være et advarselstegn, hvis en profil har under 100 venner. Tjek også, om du kan finde vedkommendes forældre eller anden familie på vennelisten. Det gør du ved at søge på personens efternavn, hvorefter familie bør dukke op. Hvis deres profiler også ser ægte ud, er profilen formentlig rigtig.
  3. Hvor mange oplysninger er der på siden? Det er et godt tegn, hvis vedkommendes arbejde eller skole står der, og hvis der er andre ting, der kan bruges til at sikre, at det er en rigtig person, der er bag profilen.

 

Når du har fundet personen, du vil handle med, starter du typisk med at skrive “Jeg er interesseret” eller “Jeg byder 50kr” på vedkommendes opslag. Læg mærke til, hvordan personen svarer. Hvis personen er meget ivrig efter at få handlen afsluttet og skriver ting som “Okay, men så skal det også være lige nu,” kan det være et dårligt tegn.

 

Før du sender pengene, skal du sikre dig, at alle oplysninger stemmer overens. Hvis du bliver bedt om at sende penge via MobilePay, skal du sikre, at navnet på Facebook og navnet på MobilePay stemmer overens. Hvis du bliver bedt om at overføre via PayPal, bør du sikre dig, at vedkommendes navn indgår i PayPal-mailadressen. Hvis du er i tvivl om, om du faktisk er ved at sende pengene til den person, du skriver med, bør du passe på, da du kan være ved at blive udsat for 3. mands-scam.

 

Hvis du vil være lidt mere sikker, kan det være en god idé at bruge en mellemmand, der holder på pengene, indtil skinnet er blevet afsendt, hvorefter vedkommende sender pengene til sælger – så bliver handlen mere sikker for begge parter. Det er vigtigt, at du kun bruger en mellemmand, hvis du fx kan se, at en populær tradinggruppe på Facebook har en liste over officielle mellemmænd, der er oprettet af en admin eller moderator. For at sikre dig mod falsk mellemmand, bør du være 100% sikker på, at ham, du skriver med, er den samme person som ham på listen. Nogle mennesker scammer nemlig ved at udgive sig for at være mellemmænd. Tjek også, om mellemmandens profil ser legit ud. Det kan du gøre ved at følge de råd, vi allerede har nævnt her i guiden.

 

Før du sender item(s), skal du sikre dig, at det faktisk kun er de ting, du skal give, du er ved at sende, og at du er ved at modtage alle de ting, du skal have. Hvis du for eksempel handler i Rocket League, bør du nøje tjekke alle items, inden du trykker “Accept”, og det samme gælder i CS:GO, så du ikke risikerer, at der mangler ting, du skal have, eller at der er lagt noget ekstra af dit ind, du ikke vil give væk.

 

Når du er klar til at gennemføre handlen, bør du have overvejet alle de ovenstående ting og på den måde sikret dig så godt som muligt. Du skal dog huske, at der altid er en risiko for, at vedkommende snyder dig, og du bør derfor ikke handle for mere, end du kan klare at tabe. Du skal fx ikke købe et item til mange hundrede eller tusinde kroner, medmindre du er helt sikker på, at vedkommende er oprigtig og til at stole på.

 

Hvis du bliver snydt, kan du skrive til os for at få råd, eller hvis du bare har brug for at snakke. Du kan skrive til vores SMS-chat eller i vores brevkasse, hvor vi sidder klar med gode råd.

Hvad synes du om vores artikel?

Skrevet af Emil fra scammed.dk

Emil har hjulpet hundredvis af ofre for scams igennem flere år og har erfaring med skinhandler og scams inden for mange forskellige spil. Han rådgiver i vores SMS-tjeneste og i brevkassen.