Det kan være svært at finde hoved og hale i, hvad det kræver at anmelde til politiet. Politiet bruger lidt et andet sprog, når de kalder et skin for “en virtuel effekt”, og det kan virke uoverskueligt. Derfor har vi lavet denne guide, der gør processen nemmere for dig, der er blevet udsat for et scam.

Hvor du skal anmelde afhænger af, hvordan du er blevet svindlet. Men de oplysninger, politiet skal bruge i anmeldelsen, er de samme. Hvis du er blevet snydt i forbindelse med salg, skal du klikke her. Dét kan fx være, at du har skullet sælge et skin via MobilePay, men at du ikke har modtaget dine penge. Hvis du derimod er blevet snydt i forbindelse med et køb, skal du klikke her. Dét kan fx være, at du har sendt penge til en anden men ikke har modtaget dit skin. Politiet skal selvfølgelig vide, hvilket spil du blev scammet i, og hvad du mistede, men derudover er der en række oplysninger, de også skal have med.

Hvad ved du om scammeren?

Jo flere oplysninger, du kan give politiet om gerningsmanden, desto nemmere er det for dem at forfølge sagen. Hvis du har handlet med vedkommende inde i et spil, bør du finde frem til alle de oplysninger, du kan om vedkommende: hvad er hans brugernavn inde i spillet? hvornår handlede i? hvad skrev han? kender du hans rigtige navn? hvad for noget tøj havde hans karakter på? snakkede han dansk eller engelsk? Politiet skal nok sortere i informationerne, så det er din rolle at give dem så mange oplysninger som muligt.

Det bedste er selvfølgelig altid et navn, et billede, en adresse og et telefonnummer, men det er ikke altid, man ved sådan nogle ting, når svindlen foregår i spil, og derfor er det meget forskelligt, hvad du kan finde af informationer.

Handlen og jeres kommunikation

Ud over at skrive, hvordan scammet foregik, hvad du har mistet, og hvad du ved om gerningsmanden, er det vigtigt med dokumentation. Dokumentation er billeder, videoer og lyd og giver politiet mulighed for at se din situation med deres egne øjne. Hvis du har sendt penge via MobilePay, er det vigtigt med et screenshot af overførslen. Sørg for, at telefonnummer, tidspunkt, navn, besked og beløb er med. Det kan også være et skærmbillede fra din bank, du bruger til at dokumentere.

Hvis I har skrevet sammen, er det også vigtigt, at denne dokumentation kommer med til politiet. Det kan være et skærmbillede af nogle SMS’er, det kan være chat-vinduet fra Steam, eller det kan være beskeder fra Messenger på Facebook. Al jeres kommunikation både inde i og uden for spillet skal med og hjælper politiet med at finde gerningsmanden.

Jeres profiler

Ud over jeres kommunikation, er det godt at dokumentere jeres profiler. Hvis det foregår på Steam, bør du vedlægge både dit eget og scammerens CommunityID. Hvis noget kommunikation er foregået over Discord, bør du vedlægge hele brugernavnet inklusiv tallene til sidst. Dokumenter også scammeren med billeder af hans profil.

Derudover er det virkelig godt at have et billede af selve handlen. På Steam kan du finde den i din byttehistorik, og mange andre spil tilbyder også sådan en funktion. Nogle spil – som fx Rocket League – har dog ikke mulighed for at genkalde tidligere handler. Du bør selvfølgelig stadig anmelde, selvom du ikke har et billede af handlen.

Hvad ellers?

Ud over de her ting, kan der være andre oplysninger, der er relevante. Dér er det dig som anmelder, der skal vurdere, hvad der kan være relevant for politiet. Måske har gerningsmanden nogle venner på sin profil, der står meget tydeligt frem med adresse, navn, billede og andet, politiet kan bruge? Måske blev du kontaktet over privatbesked, lige efter du havde lavet et salgsopslag i en Facebook-gruppe? Vi hjælper altid gerne med spørgsmål, men huskereglen er, at du bare bør give politiet så meget dokumentation som muligt.

Hvad sker der, når jeg har anmeldt?

Når du har anmeldt, får du en kvittering i din e-boks fra politiet om, at de har modtaget din henvendelse. Hvis politiet synes, der mangler informationer i din anmeldelse, vil de kontakte dig, så du behøver ikke selv at skrive til politiet løbende. Når du har anmeldt, kan du ikke gøre mere, og så er sagen i deres hænder.

Hvad synes du om vores artikel?

Skrevet af Emil fra Scammed.dk

Emil har hjulpet hundredvis af ofre for scams igennem flere år og har erfaring med skinhandler og scams inden for mange forskellige spil. Han rådgiver i vores SMS-tjeneste og i brevkassen.