Hvor skal jeg begynde?

Det kan være svært at finde hoved og hale i, hvad det kræver at anmelde til politiet. Politiet anvender et teknisk sprog, når de kalder et skin for “en virtuel effekt”, og det kan virke uoverskueligt. Derfor har vi lavet denne guide, der gør processen nemmere for dig, hvis du eller dit barn har været offer for et scam.

Hvor du skal anmelde hændelsen afhænger af, hvordan du er blevet svindlet. Men de oplysninger, politiet skal bruge i anmeldelsen, er de samme. Hvis du er blevet snydt i forbindelse med salg, skal du klikke her. Dét kan fx være, hvis man har solgt et skin via MobilePay uden at have modtaget penge fra køberen. Hvis man derimod er blevet snydt i forbindelse med et køb, skal du klikke her. Dét kan fx være, at dit barn har sendt penge til en anden men ikke har modtaget det skin de betalte for. Politiet skal også vide, hvilket spil der blev scammet i, og hvad der blev mistet  – penge eller virtuelle effekter, men derudover er der en række oplysninger, de også skal have med.

Hvad ved du om scammeren?

Jo flere oplysninger, du kan give politiet om gerningsmanden, desto nemmere er det for dem at forfølge sagen. Hvis dit barn har handlet med vedkommende inde i et spil, bør du finde frem til alle de oplysninger, du kan om vedkommende: hvad er hans brugernavn inde i spillet? hvornår handlede i? hvad skrev han? Er hans rigtige navn tilgængeligt gennem spillet eller spil-platforme såsom Steam? hvad for noget tøj havde hans karakter på? Skrev eller snakkede han/hun på dansk eller engelsk? Det er Politiets opgave at sortere i informationerne, så du skal blot fokusere på at give dem så mange oplysninger som muligt.

Det bedste er selvfølgelig altid et navn, et billede, en adresse og et telefonnummer, men det er ikke altid, man ved sådan nogle ting, når svindlen foregår i spil, og derfor er det meget forskelligt, hvad du kan finde af informationer.

Handlen og jeres kommunikation

Ud over at skrive, hvordan scammet foregik, hvad dit barn har mistet, og hvad I ved om gerningsmanden, er det vigtigt med dokumentation. Dokumentation kan være alt fra skærmbilleder, videoer og lyd og giver politiet mulighed for at se din situation med deres egne øjne. Hvis du har sendt penge via MobilePay, er det vigtigt med et billede (screenshot) af overførslen. Sørg for, at telefonnummer, tidspunkt, navn, besked og beløb er med. Det kan også være et skærmbillede fra din eller dit barns bankkonto, du bruger til at dokumentere en overførsel.

Hvis dit barn har skrevet sammen med den mistænkte scammer, er det også vigtigt, at denne dokumentation kommer med til politiet. Det kan være et skærmbillede af nogle SMS’er, det kan være chat-vinduet fra Steam, eller det kan være beskeder fra Messenger på Facebook. Al kommunikation både inde i og uden for spillet skal med, da det hjælper politiet med at etablere et forløb og finde gerningsmanden.

Jeres profiler

Ud over at dokumentere den kommunikation dit barn har haft med scammeren, er det godt at dokumentere brugerprofiler. Hvis det foregår på Steam, bør du vedlægge både dit barns og scammerens CommunityID. Hvis noget kommunikation er foregået over chat-platformen Discord, bør du vedlægge hele brugernavnet inklusiv tallene til sidst. Dokumenter også scammeren med billeder af hans profil.

Derudover er det virkelig godt at have et billede af selve handlen. På Steam kan du finde dette under kategorien byttehistorik, og mange andre spil tilbyder også en tilsvarende funktion. Nogle spil – som fx Rocket League – har dog ikke mulighed for at genkalde tidligere handler. Du bør selvfølgelig stadig anmelde, selvom du ikke har et billede af handlen.

Hvad ellers?

Ud over det ovennævnte ting, kan der være andre oplysninger, der er relevante. Dér er det dig og dit barn som anmelder, der skal vurdere, hvad der kan være relevant for politiet. Måske har gerningsmanden nogle venner på sin profil, der står meget tydeligt frem med adresse, navn, billede og andet, politiet kan bruge? Måske blev dit barn kontaktet over privatbesked, lige efter han/hun havde lavet et salgsopslag i en Facebook-gruppe? Vi hjælper altid gerne med spørgsmål, men huskereglen er, at man bør give politiet så meget dokumentation som muligt.

Hvad sker der, når jeg har anmeldt?

Når du har anmeldt, får du en kvittering i din e-boks fra politiet om, at de har modtaget din henvendelse. Hvis politiet synes, der mangler informationer i din anmeldelse, vil de kontakte dig, så du behøver ikke selv at skrive til politiet løbende. Når du har anmeldt, kan du ikke gøre mere, og så er sagen i deres hænder.

politi

Hvad synes du om vores artikel?

Skrevet af Emil fra Scammed.dk

Emil har hjulpet hundredvis af ofre for scams igennem flere år og har erfaring med skinhandler og scams inden for mange forskellige spil. Han rådgiver i vores SMS-tjeneste og i brevkassen.