Hvad er CS:GO?

Counter Strike: Global Offensive, CS:GO, eller blot Counter Strike er et holdbaseret førstepersons-skydespil, hvor man typisk spiller hold-mod-hold. Spillet er designet med udgangspunkt i at det skal være let tilgængeligt og sjovt for spillere i alle aldre, men understøtter samtidigt den højeste form for kompetitivt niveau. Med andre ord, selvom Counter Strike er relativt let tilgængeligt, er det muligt at opnå et professionelt niveau, som kan sammenlignes med grad af niveauer i traditionelle sportsgrene. Spille at gratis at spille, men indeholder en stor markedsplads for køb og salg af kosmetiske skins til spillet, som primært består af grafiske varianter af spillets arsenal af våben.

Counter Strike er aldersmærket til 18 år og opefter. Dette er primært grundet spillets brug af grafisk vold. Med spillets grafiske realisme, ser spillet utvivlsomt mere voldeligt ud sammenlignet med et spil som Fortnite. Ikke desto mindre er begge spil i kategorien skydespil, hvilket indebærer at en del af underholdningsværdigen i  begge spil netop er at skyde andre spillere for sporten og for sjovs skyld.

I Counter Strike er det også muligt interagere med andre mennesker, både venner og fjender, gennem tekst eller tale. Både under en kamp og efter en kamp. Man kan tilføje sine venner til ens venneliste, slå sig sammen som en gruppe og spille sammen. Counter Strike understøtter og belønner samarbejde, men det er samtidigt også et medie til potentiel ubehagelig kommunikation og scamming. Derfor er det altid en god ide at snakke med dit barn om hvem dit barn snakker med, når de spiller.

Hør Emil fortælle om Counter-Strike

Hvorfor er Counter Strike populært?

Counter Strike har siden sin spæde barndom i 1999 været en af de mest velkendte skydespil på verdensplan, og har været et ledende eksempel på hvordan man udvikler et holdbaseret skydespil for spillere på alle niveauer. Vi har sammensat et sæt punkter, som kortlægger de bedste aspekter af den nuværende version af Counter Strike, CS:GO, hvilket kan give dig med at forstå hvad der er appellerende ved spillet.

1) Det sociale aspekt

Counter Strike er et skydespil, hvor man navigerer gennem baner, typisk i hold af 5 – hvor hvert hold skiftes til at forsvare eller angribe efter et sæt runder. Denne form for spilstruktur ligger op til at ligge strategier og angribe samlet og koordineret for at vinde. For at dette kan lykkedes på et højere niveau, er det derfor typisk at spillere taler til hinanden for at få sejren hjem. Dog kan kommunikationen også gå i hårdknude i sådan en grad at man faktisk spillere dårligere. Derfor er det sociale sammenhold en stor del af Counter Strike, både for at have det sjovt, men også for at spille godt. Som man vinder spil, som hold og på det individuelle plan, kan man stige i rank og møde andre spillere på et højere niveau – og i sidste instans ende som deltager til en større Esport-begivenhed.

2) Varierede Game-modes til enhver lejlighed

Counter Strike er også et spil med stor variation i form af mange baner og adskillige game-modes. Selvom spillet har en primær kompetitive mode, altså 5 mod 5, har spillet også andre game-modes som appellere til andre spilstile og til situationer med mindre spiltid – d.v.s. hvis du kun har tid eller lyst til at spille en lille halv time. Blandt andet har Counter Strike introduceret en game-mode ved navn Wingman, som er den oplagte mode for en kamp sammen med en god kammerat. Denne mode består af en 2 mod 2 kamp på indskrænkede versioner af kompetitive baner og derfor en oplagt game-mode at øve sig sammen med en god ven. Endvidere er denne game-mode relativt kort, 10-15 minutter per kamp.

3) Et spil med personlighed og rum for kreativ tilpasning

Counter Strike er også et spil, hvor man som spiller har mulighed for at personliggøre sin figur og måde at spille på. Dette er både med til at løfte det visuelle udtryk for spilleren selv samtidigt med at det er noget man kan vise til andre. Man kan blandt andet tilpasse hvordan ens våben og ens karakter ser ud ved at få eller købe skins, eller indstille farve og udseende på ens sigtekorn og visualisering af rekyl. På denne måde understøtter Counter Strike at spillere kan tilpasse dele af den visuelle spiloplevelse til at stemme mere overens med deres smag og hvordan de gerne vil spille spillet, se spillet og ses af andre i spillet.

Hvordan trader man i CS:GO?

I Counter Strike: Global Offensive er der et meget aktivt miljø omkring samhandel, hvor tusindvis af skins daglig købes og sælges af millioner af brugere verden over, og dét gælder også for Danmark. I CS:GO er der mulighed for at købe nye handsker til sin karakter, og man kan købe en kniv, man kan tage frem i løbet af spillet, men langt de fleste handler foregår med skins, hvor ens våben får nye farver og mønstrer. En handel i CS:GO foregår ikke inde i selve spillet men i stedet via Steam, som er dén platform, hvor spillet bliver udbudt. Platformen er én af de største i verden, og dét system, man handler igennem her, bliver også brugt af mange andre spil.

Nogle af fordelene ved systemet er dels, at man ikke behøver have spillet åbent, før man kan handle, og derudover foregår det ved at sende byttetilbud (trade offers) til hinanden, som man så kan acceptere eller lave ændringer til. På billedet her kan du se, hvordan det ser ud. Når man får et tilbud, kan man se, hvilke genstande den anden part har tilbudt og hvilke genstande fra ens eget lager, de vil have til gengæld, og hvis man er tilfreds med handlen, kan man acceptere den.

Hvordan foregår scams i CS:GO?

Et enormt aktivt tradingmiljø med millioner af kroner på tværs af landegrænser tiltrækker selvfølgelig en masse meget opfindsomme og overbevisende svindlere, og dét ser vi i høj grad i Counter Strike: Global Offensive. Der er overordnet to måder, folk bliver snydt på i spillet, navnlig misbrugt tillid i en regulær samhandel og falske hjemmesider, der kompromiterer ens konto. Når der er tale om misbrugt tillid, adskiller CS:GO sig ikke nævneværdigt fra andre spil. Man finder en virtuel genstand, man gerne vil købe, og efter aftale sender man nogle penge afsted til sælgeren, der så blokerer én, og man ser aldrig skyggen af dét, man har betalt for. Dét kan sammenlignes med at købe en vare på DBA, som aldrig kommer med posten.

Dér, hvor det bliver kompliceret for børn og unge at forstå, hvad der er gået galt, er når de har været logget ind på en falsk hjemmeside, og deres konto derefter bliver overvåget. På billedet kan du se et eksempel på én, der prøver at få en spiller til at logge ind med sin Steam-profil på en hjemmeside, hvilket ville give gerningspersonen adgang til at lave dét, vi kalder for et API-scam, og som fortjener sin helt egen artikel med gode råd og forklaring. De bedste råd til et barn, der vil handle i CS:GO er dels at passe på med tilliden til dem, man ikke også kender og stoler på i den fysiske verden og at undlade at logge ind med sin konto uden for Steam, medmindre venner kan sige god for platformen.

Hvad synes du om vores artikel?

Skrevet af Emil fra Scammed.dk

Emil har hjulpet hundredvis af ofre for scams igennem flere år og har erfaring med skinhandler og scams inden for mange forskellige spil. Han rådgiver i vores SMS-tjeneste og i brevkassen.